Miksi lumenpoistoa?
Kaikki ymmärtävät, että lunta ja jäätä on poistettava turvallisuussyistä: joka vuosi uutisissa kerrotaan loukkaantumisista ja jopa kuolemista, joita katolta pudonnut lumi tai jää on aiheuttanut. Autotkin ovat vaarassa liian lumisen katonreunuksen lähistöllä. Myös maan tasalla esiintyvän lumen ja jään vaarat ovat tuttuja. Mutta tiesitkö, että lumenpoistoon on myös monia muita tärkeitä syitä?
Lumen paino voi yllättää katon
Lumenpoisto on tärkeää katon kestävyyden ja ehjänä pysymisen kannalta. Jos esimerkiksi lumiesteen taakse kasautuu liian suuri lumikuorma, lumi voi repäistä lumiesteen kiinnityksen irti ja katto vaurioituu. Lauhtumisen aikana painavaksi muuttunut lumimassa voi repiä liikkeelle lähtiessään myös esimerkiksi tikkaiden kiinnityksiä irti ja vahingoittaa tällöin talon ulkoverhousta. Jopa tiiliseinän paloja on lähtenyt irti putoavan lumen vuoksi!
Liian suuri lumikuorma voi vahingoittaa katon tukirakenteita, jolloin edessä on kattoremontti. Vanhojen talojen kohdalla lumenpoisto on katon tukirakenteiden kannalta erityisen tärkeää, sillä 60-luvulla ja sitä aiemmin rakennetuissa taloissa kattoja ei ole mitoitettu kestämään yhtä suuria lumikuormia kuin uudemmissa taloissa. Älä pelaa uhkapeliä katollasi!
Painavan lumen takia romahtanutta kattoa ei vakuutus yleensä korvaa.
Kevät tuli, lumi suli…
Lumi on myös sulaessaan riski katon läpivientien ja jiirien kohdalla: kosteusvaurioiden ja vesivahinkojen riski kasvaa merkittävästi, kun lumi alkaa sulaa. Mitä lumisempi talvi on ollut, sitä suurempi riski sulamisvedestä syntyy. Lunta kannattaakin siirtää suosiolla muualle sulamaan.
Myös maan tasalla, talon sokkelissa kiinni oleva lumikerros on keväällä sulaessaan riski: etenkin matalan tai kivisen sokkelin ympärillä suoraan sulava lumi vie helposti vettä rakenteisiin ja voi aiheuttaa jopa tulvivia kellareita. Jos lumi pääsee nousemaan sokkelin yläpuolelle, se sulaa talon sisärakenteisiin sokkelin ja seinän välisestä hengityssaumasta.
Joskus kerta ei riitä
Lumenpoiston tarve riippuu aina talven lumimäärästä ja sääolosuhteista. Jos lunta tulee paljon, yksi lumenpoisto ei välttämättä riitä. Samoin on syytä muistaa, että lumimäärän arviointi omin silmin voi pettää. Jos keli on välissä lauhtunut, lumi painuu kasaan ja siitä tulee erittäin raskasta lumimassaa, jonka määrä voi näyttää petollisen vähäiseltä. Lauhtumisen tiivistämä lumi aiheuttaa erityisen paljon onnettomuus- ja vaaratilanteita lähtiessään suojakelillä katolta liikkeelle.
Tiesitkö, että…
- Kuutiometri uutta pakkaslunta painaa noin 50 kg, mutta kuutio sulamassa olevaa lunta voi painaa jopa yli 400 kg.
- Lumi pidättää paljon vettä. Esimerkiksi 60-senttinen hanki voi ”imeä” itseensä sadevedestä painoa jopa 30 kg neliömetriä kohti.
- Yksi sentti jäätä vastaa painoltaan viiden sentin lumikerrosta.
- Esimerkiksi vuonna 2010 kattosortumat ja vaaratilanteet työllistivät pelastuslaitosta yhteensä 99 kertaa. Lumesta johtuvia kattosortumia tapahtuu vuosittain useita.
- Rakennukset mitoitetaan kestämään tietynsuuruinen ns. peruslumikuorma. Monesti vauriot ja vaaratilanteet tapahtuvat kuitenkin jo tätä pienemmillä lumikuormilla: tällöin taustalla on myös rakentamisvaiheessa tehtyjä virheitä ja puutteita.
- Kiinteistönomistaja on aina vastuussa katon talvikunnossapidosta.